”Enduroa kyllikseen”

Moottorikelkkailuenduron kisakausi starttasi lauantaina Ruunaassa Lieksassa ja olosuhteet tarjosivat konkareillekin haastetta. Tero Lokka ajoi Pro-sarjan voittoon, Kati Pätsi hallitsi Ladyjä ja Aleksi Mäntyharju aloitti vauhdikkaasti nousukautensa kohti Semi-Prota.

SM Pro -sarjan voittoon ajoi rovaniemeläinen Tero Lokka. Hän joutui viime viikonloppuna tyytymään sprintin SM-hopeaan, mutta lähtee nyt täysillä tavoittelemaan enduron mestaruutta.

– Kisa meni kyllä aivan nappiin, vaikka tuntuikin vaikealta ja todella raskaalta, mutta ilmeisesti tilanne oli sama kaikilla kilpailijoilla, Lokka paljastaa.

– Oli upeaa päästä ajamaan enduroa pitkästä aikaa, ja reitit olivat hyvät, vaikka olosuhteet olivat tehneet niistä todella raskaat ja haastavat ajaa, Lokka toteaa ja viittaa jo useamman päivän jatkuneisiin plussakeleihin.

Toiseksi huristeli kiteeläinen Joni Juvonen ja kolmanneksi Juho Jurvanen.

– Ensimmäisellä pätkällä meni kädet tukkoon, ja suvikelin lumi oli todella raskasta ajaa, enkä pystynyt tänään parempaan. Enduron Suomen mestaruus on kuitenkin tavoitteena tällä kaudella, ja meillä tulee tiukka kilpailu Lokan Teron kanssa, Juvonen lupailee.

Viime viikonloppuna sprintin Suomen mestaruuden Pro-sarjassa sinetöinyt iisalmelainen Saku Niskanen joutui keskeyttämään kilpailun teknisen vian takia.

Lieksan kauden avausendurossa ajettiin kaksi erikoiskoetta ja niiden väliset siirtymät. Erikoiskoekilometrejä kertyi 83 ja yhteensä siirtymineen reitin pituus oli vajaat 100 km.

SM Ladyt -sarjassa voittoon ajoi lauantaina kuusamolainen Kati Pätsi.

– Ensimmäisellä erikoiskokeella olin nopein, vaikka kaaduinkin kerran. Toisella ek:lla alku lupasi hyvää, mutta sekin osoittautui sitten todella raskaaksi ja tuntui, että kunto loppuu kesken. Maalissa mietin, että joku voisi tulla kiitos nostamaan minut kelkan selästä pois, Pätsi kertoo naureskellen.

Olipahan kunnon endurokauden aloitus ja sitä sai ajaa enduroa oikein kyllikseen, Pätsi kiteyttää, ja toteaa odottavansa jo innolla seuraavaa kisaa, joka käydään kolmen viikon päästä hänen kotikonnuillaan Kuusamossa.

Harraste A -sarjan kärkipaikan haalinut Aleksi Mäntyharju myhäili tyytyväisenä kilpailun jälkeen.

– Ensimmäisellä ek:lla putosin kerran kyydistä, mutta onneksi selvisin säikähdyksellä eikä kelkka mennyt päin puuta, vaan pysyi uralla.

Kolme kautta kilpailleen Mäntyharjun tavoitteena on tällä kaudella sijoittua sarjansa kolmen kärkeen ja nousta ensi kaudeksi Semi-Pro:hon.

– Olen saanut treenata todella hyvässä seurassa, alla on huippuiskarit ja kelkka pelaa hyvin – tuntuu, että palaset ovat alkaneet loksahdella kohdalleen, mies iloitsee.

SM Junioreissa voittoon ajoi lauantaina 15-vuotias Jere Mononen.

– Oli mukava kisa. Tavoitteenani on Kuusamossakin tietysti ykköspaikka, kolme talvea kilpaillut ja 3-vuotiaasta asti isänsä kanssa kelkkaillut Mononen kertoo.

Kilpailun turvallisuus- ja ensiapupäällikkö Kari Nevalainen vahvistaa järjestävän seuran Lieksan Moottorikerho ry:n puolesta, että kilpailupäivä sujui hyvin ja ilman suurempia loukkaantumisia.

– Saimme järjestettyä pellolle isot väljät varikkoalueet ja pidettyä turvavälit hyvinä. Talkoohenkilökunta onnistui hienosti – siitä iso kiitos heille ja myös naapurikunnasta Ilomantsista Tuupovaaran Moottorikerhosta tulleille apujoukoille, Nevalainen kiittelee.

Laajalla alueella ajettava endurokilpailu vaatii paljon lupa-asioiden selvittelyä ja käytännön järjestelyä.

– On kaikki turvallisuusasiat, tie- ja reittisulut, kisareitin valmistelu – järjestäjien ydinporukka on aika lailla kellon ympäri kiinni järjestelyissä etenkin kilpailua edeltävän viikon.

Nevalainen vahvistaa, että plussakelin myötä märkä lumi ja kuplavolkkarin kokoiseksi muodostuvat patit reitillä toivat kuskeille haastetta.

– Monilla kelkan säädöt oli nimittäin ehkä tehty pehmeälle lumelle.

Lieksan enduron järjestävänä seurana toimi Lieksan Moottorikerho ry ja kilpailukeskuksena toimi Ruunaan Matkailu. Kilpailu järjestettiin ilman yleisöä ja viranomaisten koronaohjeistuksia noudattaen.

Tulokset

SM-Pro

 1. Tero Lokka (33) Lapin Moottorikelkkailijat ry
 2. Joni Juvonen (2) Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry
 3. Juho Jurvanen (10) Läntisen Keski-Suomen Moottorikelkkailijat ry

Muut sarjat:

SM Historic

 1. Sami Kopra Rauman Seudun Moottorikerho ry
 2. Ismo Lammi Muhoksen Kelkkakerho ry
 3. Antti Takanen Kainuun Moottorikerho ry

Legendat B

 1. Reijo Muhonen Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry
 2. Timo Astikainen Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry
 3. Hannu Yli-Huumo Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat ry

SM Ladyt

 1. Kati Pätsi Kuusamon Moottorikelkkailijat ry
 2. Tanja Kaitainen Kaakkoisrajan Kelkkateam ry
 3. Sara Waenerberg Kaunuun Moottorikerho ry

SM Juniorit

 1. Jere Mononen Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry
 2. Aleksi Oilinki Sotka MC rt
 3. Eetu Korhonen Kainuun Moottorikerho ry

Legendat

 1. Janne Nurminen Arctic Race Rovaniemi ry
 2. Erkki Venäläinen Lumi-Savon Moottorikelkkailijat ry
 3. Anssi Viskari Mikkelin Moottorikerho ry

SM Master

 1. Kalle Laamanen Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry
 2. Jarkko Lahenius Muhoksen Kelkkakerho Ry
 3. Pekkä Töhönen Pohjois-Savon Moottorikelkkailijat ry

Harraste B

 1. Simo Toivomäki Järvenpään Moottorikelkkailijat ry
 2. Niko Varis Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry
 3. Jyrki Tuupanen Lieksan Moottorikerho Ry

Harraste A

 1. Aleksi Mäntyharju Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat ry
 2. Markus Timonen Lieksan Moottorikerho ry
 3. Petja Vuojärvi Tuupovaaran Moottorikerho ry

Semi-Pro

 1. Antti Haiko Viitasaaren Lumikot ry
 2. Veli-Matti Matikainen Kainuun Moottorikerho ry
 3. Ville-Veikko Leppänen Pohjois-Karjalan Kelkkailijat ry

Kaikki viralliset tulokset löytyvät täältä.

Kilpailunjärjestjien kisasivut löytyvät täältä.

Enduron kilpailukalenteri 2021

SM Enduro 2021
27.2.2021   1.SM Enduro Lieksa
20.3.2021   3.SM Enduro Kuusamo (kerhojoukkueiden SM)
26.-27.3.2021   4.SM Enduro Kemijärvi Giant

Suomen Moottorikelkkailijat ry eli SMK ry toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä ja sen tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.