Historiallinen kelkkakausi

Kelkkakautta 2020 riivasi ensin huono lumitilanne, sitten korona. Kausi kuitenkin osoitti, että kelkkakansasta löytyvällä yhteisöllisyydellä ja joustolla selvitään vaikeimmistakin tilanteista, ja matka kohti entistä menestyksekkäämpää seuraavaa kautta on jo alkanut.

– Olen ollut 35 vuotta tekemisissä kelkkailun kanssa, eikä tällaista kautta ole koskaan ollut, toteaa Suomen Moottorikelkkailijat Ry:n puheenjohtaja Hannu Yli-Huumo kolkosti naurahtaen.

Moottorikelkkaenduron ja -sprintin kilpailukausi päättyi tänä vuonna ennen kuin se oikein ehti alkaakaan. Ensin haasteita toi lumitilanne.

– Alkuun näytti lupaavalta, kun lunta tuli alkutalvesta jo varhain, mutta sitten se alkoi sulaa.  Sonkajärven SM-Sprintit piti perua, mutta Paljakassa onnistuttiin pitämään lyhyellä varoitusajalla menestyksekäs kilpailuviikonloppu, kiitos Kainuun Moottorikerhon. Paljakassa rikottiin sprintin osallistujamääräennätys, kun molempina päivinä oli yli 160 osallistujaa, Yli-Huumo jatkaa.

Paljakan kaksi kilpailupäivää 8.-9.2. jäivät sprinttikauden ainoiksi, ja niiden perusteella nimettiin sprintin Suomen mestarit. Pro-luokan mestariksi ajoi lauantain kisapäivän voittanut ja sunnuntaina toiseksi ajanut Tero Lokka.

– Jäihän tämä kausi tyngäksi, mutta sprintti meni silti omalta kohdaltani yli odotusten, vauhtini oli kohdillaan ja oma tavoite täyttyi, Lokka toteaa. Sprintmenestyksen lisäksi hän ajoi Kemijärven Giantissa toiseksi.

Enduron puolella kaksi kilpailua, Vaalan ja Lieksan SM:t, jouduttiin perumaan lumitilanteen takia, mutta Kuusamon Moottorikelkkailijat ilmoittautui korvaavan kilpailun järjestäjiksi.

– Hetken näytti jo siltä, että saamme pidettyä maaliskuussa hienon kolmen kilpailun endurosarjan Kemijärvellä, Kuusamossa ja Sallassa. Kemijärven Giant aloitti SM-Endurokauden 7.3. ja yllätti meidät totaalisesti: osallistujia oli 183, mikä on kaikkien aikojen ennätys, Yli-Huumo paljastaa.

Mutta sitten iski korona. Viikkoa ennen Kuusamon kilpailua tilanne kävi Suomen Moottorikelkkailijat Ry:n ja järjestävien kerhojen osalta mahdottomaksi, ja niin Kuusamon kuin Sallan kilpailut jouduttiin koronaviruksen aiheuttaman paineen alla perumaan. Myös Sallan kilpailupäivän illaksi suunnitelty kauden päätösgaala jouduttiin perumaan.

Koska endurokausi jäi vain yhden kilpailun mittaiseksi, kaudella 2020 ei jaeta SM-mitaleita.

– Kyllähän nyt vähän harmittaa, kun kausi lähti hyvin liikkelle, mutta nyt on kyseessä vähän isompi juttu, toteaa Giantissa Pro-luokan voittoon ajanut Joni Juvonen viitaten koronan aiheuttamaan kriisiin.

Yli-Huumo kiittelee järjestäjien joustavuutta vaikean kauden tuomissa muuttuvissa tilanteissa sekä harrastajien aktiivisuutta. Kun etelässä ei ollut lunta, porukka suuntasi pohjoiseen harjoittelemaan ja osallistui aktiivisesti niihin kilpailuihin, jotka pystyttiin järjestämään.

– Nyt lähemme jo pikkuhiljaa valmistelemaan ensi kautta, josta tulee toivottavasti kaikkien aikojen menestyksekkäin. Niin Kuusamo kuin Salla saavat etuoikeuden järjestää endurokilpailut ensi vuonna ja molempien paikkakuntien kerhot ovat jo ilmoittaneet sen käyttävänsä, Yli-Huumo kiittelee.

Tiedoksi kilpailijoille ja järjestäjätahoille

Koska endurokausi jäi vain yhden kilpailun mittaiseksi, kaudella 2020 ei jaeta SM-mitaleita. SM-arvon saamiseksi olisi vaadittu vähintään kaksi osakilpailua, jolloin esimerkiksi lähtöpaikan merkitys olisi poistunut. Kahden osakilpailun vaatimus enduron SM-arvon saamiseksi on linjaus myös tulevaisuudessa. Kaudelle 2021 lähdetään endurossa kauden 2019 tulosten perusteella. Harraste A, Harraste B sekä Semi Pro -luokituksia tarkastellaan tapauskohtaisesti.

SM-Spritissä jaetaan Suomen mestaruudet, kuten jo aienmin tiedotimme. Kisoissa Paljakassa SM Pro -luokka ajoi la-su yhteensä kuusi lahtöä sekä muut luokat neljä lähtöä, ja tämä katsottin riittäväksi SM – mitalien jakamiseksi. Palkinnot jaetaan Rovaniemen kelkkamessujen yhteydessä marraskuussa 2020.

Kuusamon sekä Sallan kilpailuihin kertalisenssin ostaneille maksu palautetaan kokonaisuudessaan. Kuljettajan tulee ilmoittaa nimi sekä tilinumero mahdollisinman pian SMK Ry:n sähköpostiiin   info@smkry.fi

Kuusamon sekä Sallan kisoihin kertalisenssin ostaneille sekä Gaalaan illalliskortin lunastaneille maksu palautetaan kokonaisuudessaan. Kuljettajan tulee ilmoittaa nimi sekä tilinumero mahdollisinman pian SMK Ry:n sähköpostiiin info@smkry.fi

SMK Ry on päättänyt maksaa kisojen perumisesta aiheutuneita kuluja Kuusamon Moottorikerholle 2000 € sekä Sallan Moottorikerholle 1500 €. Lisäksi molemmat kerhot saivat etuoikeuden järjestää kilpailut kaudella 2021. Molenmat kerhot ovat ilmoittaneet käyttävänsä kyseisen mahdollisuuden.

Vuosikokousta siirretään eteenpäin, ja SMK Ry ilmoittaa ajan ja paikan heti, kun kokous on mahdollista järjestää.

SMK Ry:n hallitus kokoontuu toukokuun lopulla, ja kisakalenteri sekä mahdolliset sääntömuutokset kaudelle 2021 ilmoitetaan heti kokouksen jälkeen.