Kisojen järjestämiseen tarvitaan uusia toimijoita

Moottorikelkkailukilpailuiden järjestäminen vaatii alleen paljon arvokasta vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa työtä sekä otolliset olosuhteet esimerkiksi lumen ja paikan suhteen. Viime vuosina niin talvien lumitilanne kuin maailmanlaajuinen pandemia ovat aiheuttaneet myös kelkkakilpailuiden järjestämiseen omat haasteensa. Kelkkailulla on kuitenkin vastassaan myös toinen niitäkin merkittävämpi haaste, joka on erittäin yksinkertainen: kilpailuiden järjestämiseen on yhä vaikeampi löytää tarpeeksi väkeä.

Vaalan SM Enduro jouduttiin perumaan juurikin tästä syystä. Kilpailun organisaatioon ei saatu riittävästi tekijöitä, ja kisajärjestäjät katsoivat kilpailun järjestämisen mahdottomaksi.

SMK sai tästä tiedon vasta 11.1., ja teimme kaikkemme korvaavan kilpailun järjestämiseksi, mutta valitettavasti aikataulut ja lupapolitiikka tulivat vastaan.

Ratkaisun löytäminen tähän yksinkertaiselta vaikuttavaan ongelmaan ei olekaan niin helppo kuin äkkiseltään vaikuttaisi. SMK ja lajin puuhamiehet ovat pitkään tehneet kaikkensa tilanteen parantamiseksi, mutta ongelma on selvä ja tilanne huolestuttava.

Nykyiset kisajärjestäjät ja lajin aktiivit vanhenevat vuosi vuodelta, ja jaksaminen tulee jossain vaiheessa vastaan. Nuoria tekijöitä ei ole astunut areenalle avuksi, ainakaan tarpeeksi.

SMK on pyrkinyt järjestämään koulutuksia uusille kisajärjestäjille ja tarjoamaan edellytyksiä järjestää SM-endurokilpailuja asettamalla kilpailuiden raameiksi kaksi pätkää ja 75 kilometriä. Tämäkään ei ole kuitenkaan vielä tuonut meille uusia kisajärjestäjiä SM-enduroon.

Heitämme kopin teille kaikille, sillä tämä haaste on yhteinen. Harmistuksen, syyttelyn ja kinaamisen sijaan meidän kaikkien kannattaisi yhdessä pohtia tätä asiaa ja ryhtyä toimiin tilanteen parantamiseksi ja uusien toimihenkilöiden ja kisajärjestäjien löytämiseksi. Kannustetaan toisiamme ja yhdistetään voimamme, jotta saisimme tilanteen ratkaistuksi!

Toivomme, että jokainen miettii omassa kerhossaan mahdollisuuksia kisojen järjestämiseen. Meillä SMK:ssa on tahtotila siihen, että annamme täyden tuen ja koulutuksen ja tulemme tarvittaessa myös paikan päälle neuvomaan kisojen järjestelyissä, kunhan vain koko kelkkakansa ottaa kopin tästä yhteisestä haasteesta.

Nyt on aika toimia, parantaa tilannetta ja järjestää lisää kilpailuja yhdessä!

– SMK ry –