Mitä on moottorikelkkasprint ja -enduro?

Moottorikelkkailusprintissä ja -endurossa kilpaillaan moottorikelkoilla siitä, kuka ajaa kilpailureitin nopeiten.

Endurossa kilpailureitti koostuu aikaa vastaan ajettavista erikoiskokeista sekä niiden välisistä siirtymistä. Endurossa kisareitin pituus on kokonaisuudessaan yleensä noin 100 km, ja reitti kulkee vaihtelevassa maastossa. Kilpailut ovat yleensä yksipäiväisiä, mutta ajoittain järjestetään myös kahden päivän mittaisia kilpailuja, kuten tunnettu Kemijärven Giant. Enduron kisakausi koostuu yleensä neljästä kilpailusta, ja jokaisesta kilpailusta jaetaan osallistujille SM- tai luokkakohtaiset osakilpailupisteet. Koko kauden SM-tulokset ja luokkakohtaiset kokonaistulokset ratkeavat sen mukaan, paljonko pisteitä kuljettajat keräävät kaikista kauden kilpailuista yhteensä.

Moottorikelkkailusprintissä kilpaillaan enduroa lyhyemmällä reitillä, jonka pituus on 5-8 kilometriä. Kilpailuviikonloput ovat yleensä kaksipäiväisiä ja niitä on kauden aikana kaksi. Jokaisena kilpailupäivänä ajetaan kaksi kisalähtöä (paitsi SM Pro -luokka ajaa kolme kisalähtöä), joista kustakin jaetaan erilliset SM- ja luokkakohtaiset osakilpailupisteet. Koko kauden SM- ja luokkakohtaiset kokonaistulokset selviävät kaikkien kilpailuiden kisalähtöjen kokonaispistetulosten perusteella.

Kuka tahansa on tervetullut mukaan kokeilemaan lajia ja siinä kilpailemista eli tervetuloa mukaan!

Tutustu moottorikelkkailuenduron ja -sprintin kisasääntöihin tarkemmin täällä.

Tutustu kauden kisakalenteriin täällä.

Suomen Moottorikelkkailijat ry eli SMK ry on moottorikelkkaharrastajien etujärjestö, joka järjestää moottorikelkkailun sprint- ja endurokilpailut yhdessä jäsenkerhojensa kanssa. SMK ry:n tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoiden harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä ja tunnettavuutta.

Tutustu SMK:n hallitukseen täällä.

Tutustu SMK:n jäsenkerhoihin täällä.

Liity jäsenkerhoksi täällä.

Katso kisakuvia täältä.

Katso alla olevalta videolta, millaista on osallistua moottorikelkkailun sprinttikisoihin: