Niskanen jälleen sprintin Suomen mestariksi

Saku Niskanen ajoi myös sunnuntaina pohja-ajat kaikilta SM-Pro -luokan kolmelta kisalähdöltä ja vahvisti siten itselleen Suomen mestaruuden. Legendat-luokan kaikkien kauden kisalähtöjen pohjat ajanut Petri Haverinen nauttii, kun kisa menee sekuntipeliksi.

Case Construction SM Sprint -sarja kaasuteltiin tänään päätökseensä Kiteellä Tolosenmäen moottoriurheilukeskuksella ja sitä ympäröivässä maastossa huippuolosuhteissa. Aurinko ja plussakeli hellivät niin kilpailijoita kuin järjestäjiä, ja kierros kierrokselta muuttuva reitti haastoi kuskeja.

– Mukavasti taas meni, ja tuli kaikilta kolmelta kierrokselta pohja-aika ja koko sprinttisarjan Suomen mestaruus, toteaa iisalmelainen Saku Niskanen (Ylä-Savon Moottorikerho) leppoisaan ja rauhalliseen äänensävyynsä.

Sunnutain kisareitin varrella seistessä oli helppo huomata, kuka ajoi kovinta vauhtia – koko Niskasen olemuksesta näki, että nyt on kaikki pelissä, ja kun vastaan tuli pienikin nyppylä, kelkka numero 34 irtosi joka kierroksella eniten urasta. Riskin otto kannatti.

– Tämä on 10. Suomen mestaruuteni, jos lasketaan myös kaikki juniori-luokkien mestaruudet. SM Pro -luokassa tämä on toinen mestaruuteni, kun voitin sprintin myös viime vuonna.

Rovaniemeläinen Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat) joutui tyytymään sunnuntain kilpailun toiseen sijaan 18,5 sekunnin erolla Niskaseen, ja sunnuntaina kolmanneksi ylsi lauantain kisassa toiseksi ajanut Juho Jurvanen (Läntisen Keski-Suomen Moottorikelkkailijat), jonka ero kärkeen oli 35,4 sekuntia. Myös kauden SM-kokonaistuloksissa Lokka otti viime vuoden tavoin hopeaa, ja Jurvanen sai pronssia.

Miesten kisailut jatkuvat seuraavaksi enduron puolella, missä Lokka johtaa SM-pisteissä ensimmäisen osakilpilun jälkeen.

– Endurossa olen tällä hetkellä yhden osakilpailun jälkeen toisena Lokan jälkeen, ja ainahan sitä voitosta lähdetään ajamaan, Niskanen mietiskelee.

Siinä missä sprinttikilpailut ovat Niskasen sanoin lyhyt rykäisy 120-prosenttisella maksimiteholla, endurossa on hänen mukaansa kuntopolitiikka ihan eri roolissa.

– On jaksettava ajaa kovaa useita satojakin kilometrejä ja osassa kisoista palauduttava ajamaan myös toinen kilpailupäivä. Itselläni ei ole vielä niin paljon kokemusta endurokilpailuista, mutta viime vuosina sekin on alkanut maistumaan, vasta 20-vuotias Niskanen toteaa.

Nähtäväksi jää, onnistuuko hänen haastaa tuplasti ikäisensä konkari Lokka enduropuolella.

Sekuntipeli ja vauhti lajin suolana

Legendat-luokan tämän kauden kaikki kahdeksan kisalähtöä voittanut espoolainen Petri Haverinen iloitsi, että kisatoverit eivät kuitenkaan päästäneet häntä helpolla.

– Se onkin tämän homman suola. Anssi Viskari pisti tänään minut tiukalle, ja oli laitettava kaikki peliin. On kiva, kun menee ihan sekuntipeliksi, Haverinen iloitee.

51-vuotias Haverinen on kelkkaillut parisenkymmentä vuotta ja käy treenailemassa pitkin kautta etenkin Tahkolla ja Kiteellä. Kisojakin hän on kiertänyt jo vuodesta 2005 alkaen aina sen verran kuin on työkiireiltään ehtinyt. Tämän ja viime kauden hän on ajanut 50 vuotta täyttäneiden sarjassa.

– Harrastan monenlaista urheilua, mutta kelkkailussa kiehtoo, kun se on fyysinen laji, johon yhdistyy vauhdin hurma.

Haverinen voitti Legendat-sarjan tällä kaudella ja toiseksi sijoittui Ari Pietilä (Muhoksen Kelkkakerho) ja kolmanneksi Juha Kumpulainen (Hyrynsalmen MoottoriKelkkailijat).

Muiden luokkien sunnuntain kärki ja koko kauden voittajat

Historic-luokassa voittoon ajoi Kiteellä niin lauantaina kuin sunnuntaina Iivari Klemola (Kaakkoisrajan kelkkateam), joka nappasi koko kaudelta sarjansa pronssia. Historicin tämän kauden mestariksi ajoi Niki Nummijoki (Kauhajoen Moottorikelkkailijat) ja hopealle Joonas Helppi (Kainuun Moottorikerho).

SM-Ladyt -luokassa Venla Jyrkinen (Oulun Seudun Mootorikelkkailijat) vei voiton myös sunnuntaina ja otti naisten Suomen mestaruuden. Masterseissa sunnuntaina kärkeen nousi lauantaina toiseksi ajanut Kimmo Akujärvi (Lapin Moottorikelkkailijat), joka niin ikään vahvisti itselleen luokkansa koko kauden voiton.

Semi-Pro:n nopein oli tänä viikonloppuna molempina päivinä Matias Hakkarainen (Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat), joka vei myös luokkansa koko kauden mestaruuden, ja harrasteluokkaa hallitsi tänäkin viikonloppuna Juho Jurmu (Taivalkosken Kelkkailijat), joka niin ikään otti luokkansa kokonaismestaruuden.

Juniorit-1 -luokan eli 6-vuotiaista ylöspäin iältään olevien alle 200 cm3 kelkoilla ajavien minikuskien voittoon ylsi sunnuntaina Aarni Pöntinen (Mikkelin moottorikelkkailijat). Kauden kokonaistuloksissa hän sijoittui kolmanneksi Eelis Lapa-ahon (Polar Cross Moottorikerho) ja Venni Moilasen (Sotka MC) jälkeen.

Juniorit-2-luokan eli 10-15 -vuotiaiden luokan voittoon ajoi sunnuntaina Jasper Hoffren (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat), joka vahvisti siten kakkossijan kauden kokonaistuloksissa. Luokan voiton vei Frans Tornberg (Kuusamon Moottorikelkkailijat).

SM-Junioreiden eli 15-18 -vuotiaiden nopein oli sunnuntaina Eetu Korhonen (Kainuun Moottorikerho), joka samalla vahvisti itselleen Suomen mestaruuden.

Sprinttikilpailuissa SM-Pro -luokka ajaa aina kisapäivänä kolme kierrosta, joista jokaisesta annetaan omat SM-pisteet eli tällä kaudella lähtöjä tuli neljältä kisapäivältä yhteensä 12. Koko kauden lähdöistä huonoin tulos pudotetaan kokonaispisteistä pois. Muilla SM-sarjoilla kierroksia on aina kaksi per kisapäivä, ja siten lähtöjä oli kahdeksan tällä kaudella.

Kiteen SM-sprinttiviikonlopun järjestävänä seurana toimi Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry. Kisajärjestäjät saivat kilpailijoilta runsaasti kiitoksia hyvistä ja sopivasti haastavista reiteistä. Lauantaina ajettiin noin kahdeksan kilometrin reitti ja sunnuntaina viiden, minkä lisäksi Juniorit-1 -luokka ajoi omat huomattavasti lyhyemmät reittinsä.

Suomen Moottorikelkkailijat ry eli SMK ry järjestää sprint- ja endurokilpailut yhdessä yhteistyöseurojensa kanssa ja toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä. SMK ry:n tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.

Kisakausi jatkuu kahden viikon päästä kaksipäiväisellä endurokilpailulla, Kemijärven Giantilla.

Sprinttikauden kokonaistulokset ja SM-tulokset löytyvät täältä.