Niskanen taas omassa iskussaan Karstulan SM-endurossa

Case Construction SM Enduro -kausi jatkui lauantaina Karstulassa. Viime vuoden mestari Saku Niskanen ei ollut parhaimmillaan viikon takaisessa avauskilpailussa, mutta ajoi tänään kärkeen pienistä haasteista huolimatta. Tero Lokka kaasutti toiseksi, ja ikäluokkasarjoista takaisin Pro-luokkaan palannut konkari Tuomo Forsell oli päivän kolmanneksi nopein.

– Viikko sitten Ilomantsissa tuli ajettua liian varovasti, joten tänään lähdin ajamaan kovempaa. Lunta oli täällä vähemmän ja reitti oli haastavampaa, joten tarkasti piti kyllä ajaa, kauden avausendurossa neljänneksi ajanut iisalmelainen Niskanen kertoo.

– Tänään ensimmäisellä ek:lla ajoin yhden metsätien pitkäksi, ja kolmannella ek:lla katkesi kelkasta hakajousi, niin se hidasti ajoa, ja sitä vaan odotti maaliin pääsyä. Aika riitti kuitenkin voittoon, niin olen tosi tyytyväinen päivän lopputulokseen, ja luotto omaan kelkkaan on tosi vahva, kiitos hyvän tiimini, joka sen on laittanut kuntoon.

Viime viikolla nopeiten ja tänään toiseksi nopeiten ajanut rovaniemeläinen Tero Lokka jäi Niskasesta tänään kokonaisajassa 14 sekunnin päähän. Kolmanneksi ajoi joensuulainen Tuomo Forsell, ja neljänneksi viikko sitten toiseksi sijoittunut multialainen Juho Jurvanen.

Endurokauden päätöskilpailu ajetaan kolmen viikon päästä Kemijärvellä. Mitalitaistossa ovat tiukasti kiinni ainakin Niskanen, Lokka ja Jurvanen, mutta koska kukaan ei ole ajanut kahdessa ensimmäisessä kilpailussa selkeästi muita paremmin, mitalit jaetaan todellakin vasta viimeisessä osakilpailussa.

– Ei tässä passaa ihan makkaranpaistoon lähteä, vaan on ajettava koko ajan ja testailtava uusia juttuja ennen Kemijärven päätöskilpailua, Niskanen toteaa.

Lauantaina kolmanneksi ajanut 54-vuotias Tuomo Forsell on ajanut viime vuodet ikäluokkasarjoissa ja kisannut Pro-luokassa viimeksi seitsemän vuotta sitten.

– Sain tilaisuuden palata Pro-luokkaan kokeilemaan, mihin oma vauhti yhä riittää, Forsell kiittelee.

Ilomantsissa Forsell joutui keskeyttämään kilpailun, kun kelkka hajosi, eikä hän siten ole harmikseen mukana mestaruustaistossa, mutta tänään mies osoitti, että vauhtia riittää yhä samaan kuin nuorilla pojilla.

– Voisin olla monen kilpakumppanin isä: olen syntynyt vuonna -69 ja se on myös kilpailunumeroni. Polte lajiin saa minut ajamaan kovaa: Lähdin Pro-luokkaan kilpailemaan ennen kaikkea itseäni vastaan ja ajamaan omaa ajoani, mutta kyllä voittamisen ja menestyksen palo on kova. Mottoni on, että lähden aina ajamaan voitosta tai muuten jään kotiin.

Tosissaan ajamista rennossa porukassa

Kotiin eivät jääneet tänäänkään monet muutkaan kokeneet kuskit. Legendat-luokan eli 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien kuskien voittoon ajoi rovaniemeläinen Janne Nurminen. Hän kiittelee, että Karstula tarjosi ”normaalia hyvää Karstulan reittiä” ja enemmän pattia kuin viikon takainen kilpailu.

– Yli 30 vuotta olen ajanut kilpaa kelkalla, sekä enduroa että sprinttiä. Tämä on neljäs vuosi, kun ajan Legendoissa (yli 50-vuotiaiden sarja). Mitäpä muutakaan nuori mies tekisi kuin ajaisi kelkalla, Nurminen toteaa hyväntuulisena.

– Meillä on hyvä porukka ja paljon tuttuja kelkkapiireissä. Kun kisataan, niin kaikki ajavat tosissaan, ja sen jälkeen ollaan rennosti yhdessä.

Nurminen on voittanut luokkansa mestaruuden jo kolmena vuonna putkeen.

– Niin hyvä tuuri on käynyt. Tällä kaudella on kyllä taso korkealla ja tulossa tiukka kilpailu. Rennolla fiiliksellä yritän valmistautua Kemijärven kisaan, joka ajetaan ihan kotikonnuillani. Jonkun muutaman tuhannen kilometrin safarin voisin ajaa siihen pohjalle ensin lämmittelyksi, hän pohdiskelee.

Legendat B:ssä eli 58-vuotiaiden ja sitä vanhempien luokassa voiton vei lauantaina evijärveläinen Juha Perkkalainen.

– Ensimmäinen ek oli tänään omaan makuuni turhan tasainen ja kovavauhtinen, mutta toisella ja kolmannella ek:lla oli tullut pattia ja tuntuma oli hyvä, hän kommentoi.

– Näkyvyyskin oli hyvä ja me legendat kerkesimme lumipyrynkin alta pois, hän lisää viitaten siihen, että osa heidän perässään ajaneista luokista kilpaili myös sakeassa lumikuurossa.

Karstulan kolmen ek:n kokonaispituus oli reilut 70 kilometriä ja koko kilpailun pituus siirtymineen reilut 110 kilometriä.

– Kymmenen vuotta sitten ajoin täällä Karstulassa ensimmäisen endurokilpailuni – pidän endurosta sprinttiä enemmän, kun endurossa saa ajaa paljon, 59-vuotias mies paljastaa.

Karstulan enduron järjestävän seuran Kouheron Kelkkailijoiden puheenjohtaja Lasse Ahlgren vahvistaa, että kilpailu sujui mallikkaasti.

– Meillä oli hyvä noin 100 hengen järjestäjä- ja talkooporukka. Kilpailu sujui suunnitellusti, ensiapu ja turvallisuus toimivat kuten kuuluukin ja iso kiitos kuuluu niin talkoolaisille kuin itse kilpailijoille, Ahlgren kiittelee.

Karstulassa kilpailtiin myös joukkuekilpailun merkeissä kerhomestaruuksista. Joukkuekilpailun tulokset julkaistaan ensi viikon alussa kelkkatulokset.fi -sivustolla.

Endurokausi jatkuu kolmen viikon päästä lauantaina 25.3. Kemijärvellä, missä ratkeavat tämän kauden enduron Suomen mestarit ja luokkamestarit.

Suomen Moottorikelkkailijat eli SMK ry järjestää enduro- ja sprintkilpailut yhdessä yhteistyöseurojensa kanssa sekä toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä. SMK ry:n tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.

Karstulan SM-enduron kaikki tulokset: https://kelkkatulokset.fi/Karstula2023/

Karstulan SM-enduron luokkatulokset/top3:

Jokamiesluokka
1. Jerri Tuominen (Hämeen Safarikelkkailijat Ry)
2. Jasu Seppälä (Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat Ry)
3. Heikki Häyrynen (Kainuun Moottorikerho Ry)

Legendat B
1. Juha Perkkalainen (Kartanon Moottorikelkkailijat Ry)
2. Petri Vesterinen (Viitasaaren Lumikot Ry)
3. Ari Pietilä (Muhoksen Kelkkakerho Ry)

SM-Ladyt1. Venla Jyrkinen (Oulun Seudun Moottorikelkkailijat ry)
2. Noora Nummijoki (Kauhajoen Moottorikelkkailijat Ry)
3. Tanja Kaitainen (Kaakkoisrajan kelkkateam ry)

SM-Juniorit
1. Eetu Korhonen (Kainuun Moottorikerho Ry)
2. Ville Metsoharju (Viitasaaren Lumikot Ry)
3. Atte Moilanen (Sbc Racing Team Ry)

Legendat
1. Janne Nurminen (Arctic Race Rovaniemi ry)
2. Johan Kostamo (Ylä-Savon Moottorikerho Ry)
3. Petri Partala (Kuhmoisten Moottorikelkkailijat Ry)

Harraste B
1. Johannes Salminen (Jämsänjokilaakson moottorikelkkakerho)
2. Jarkko Sopanen (Puumalan Moottorikelkkailijat ry)
3. Joni Saarinen (Kuhmoisten Moottorikelkkailijat Ry)

Masters
1. Matti Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
2. Kalle Laamanen (Itä-Savon Moottorikelkkailijat Ry)
3. Markku Immonen (Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat Ry)

Harraste A
1. Jere Mononen (Korpi Racing Ry)
2. Jukka Ruuska (Viitasaaren Lumikot Ry)
3. Eetu Riihijärvi (Raahen Moottorikelkkailijat Ry)

SM-Pro
1. Saku Niskanen (Ylä-Savon Moottorikerho Ry)
2. Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat Ry)
3. Tuomo Forsell (Tuupovaaran Moottorikerho Ry)

Semi-Pro
1. Nico Vartioniemi (Kemijärven Moottorikerho Ry)
2. Markus Timonen (Lieksan Moottorikerho ry)
3. Kari Nykänen (Varkaus Racing Team Ry)

Kauden 2023 kilpailukalenteri

Case Construction SM Sprint
4.-5.2.2023 1.SM Sprint Soini 2 pv, järjestäjä Soinin Moottorikerho ry, S-Moke
18-19.2.2023 2. SM Sprint Kajaani (finaali) 2 pv, järjestäjä Kainuun Moottorikerho Ry KaMK

Case Construction SM Enduro
25.2.2023 1. SM Enduro Ilomantsi, järjestäjä Tuupovaaran Moottorikerho Ry TuupoMK
4.3.2023 2. SM Enduro Karstula, järjestäjä Kouheron Kelkkailijat Ry KoKe
25.3.2023 3. SM Enduro Kemijärvi + Gaala, järjestäjä Kemijärven Moottorikerho Ry KeMot

Kelkkakunkku
29.4.2023 Tahko Mountainin eturinteissä ajetaan kilpaa sprintissä, hillclimbissa ja snowcrossissa. Järjestävä seura: Kelkkakunkku Ry

SMK ry:n pääyhteistyökumppani ja SM-sarjojen päätukija on Rentti/Tracwest Oy, joka toimii CASE maanrakennuskoneiden maahantuojana. Yrityksellä on Suomessa toimipisteitä niin Tuusulassa, Pirkkalassa, Honkajoella kuin Oulussa.

Tervetuloa mukaan seuraamaan moottorikelkkailua!