Sorilan veljekset huristivat Juniorit 1 -luokan kärkeen – Niskanen tiukasti kiinni Pro-luokan mestaruudessa

Kauden kolmas SM-sprinttipäivä ajettiin lauantaina vesi- ja räntäsateessa Kiteellä. Kauhajokelaiset 9- ja 10-vuotiaat veljekset kilvoittelivat keskenään oman luokkansa kärkeen. Iisalmelainen Saku Niskanen voitti kaikki kolme SM Pro -luokan lähtöä ja lähtee siten ylivoimaisessa johtoasemassa sunnuntain viimeiseen osakilpailuun

SM Pro -luokan hallitseva ja kolminkertainen mestari, iisalmelainen Saku Niskanen, lähtee hyvässä johtoasemassa kohti sunnuntaina ajettavaa sprinttikauden päätöskilpailua. Niskanen oli ennen tätä viikonloppua SM-pistetilanteessa selkeässä johtoasemassa SM-pisteissä toisena olevaan Jermu Kotilaiseen nähden.

– Välttämättä huomenna ei edes tarvitsisi lähteä kisaamaan, kun piste-ero on niin suuri, mutta kyllä varmaan ainakin yhden kierroksen voisin huomenna ajaa, Niskanen pohdiskelee.

Niskasen lauantain ajo ei sujunut kovin aurinkoisesti niin sään kuin oman olotilan puolesta.

– Olen ollut viikon flunssassa, ja tuli oksenneltuakin lähtöjen välissä. Olo oli kuin keitetyllä makaronilla kelkan päällä. Eli aika vetämätön olo oli, Niskanen paljastaa, vaikkei olo tuloksissa näkynytkään.

Niskanen harmittelee, että tälle kaudelle mahtui muille kärkikuskeille paljon epäonnea.

– Virolahdella Juho (Jurvanen) ajoi puuhun ja Hannu (Härkönen) kantoon, niin terävin kärki karsiutui siinä aika paljon. Itsellä on sen sijaan ollut hyvää tuuriakin mukana, kun olen saanut ajaa joka lähdön loppuun asti.

Kisareitti oli lauantaina Niskasen mukaan hyvä, mutta haastava. Lunta oli paljon ja etenkin aamupäivän rankka vesisade pakkasi sitä, ja reitille alkoi muodostua isoa pattia .

Sunnuntaina luvassa on sen sijaan kunnon pakkasta.

– Huomenna käsittääkseni ajetaan suurelta osin eri reitti, niin vaikka pintakerros olisikin jäässä, alta voi paljastua ihan hyvää rataa. Jos on joitain pätkiä samaa rataa kuin tänään, niin se voi olla kyllä aikaa kaameaa ajettavaa.

Hannu Härkönen ajoi lauantaina kaikilla kolmella kierroksella toiseksi nopeimmat ajat, mutta tarvitsee aimo tuuria ollakseen enää mukana mitalitaistossa, sillä hänellä jäi kokonaan toinen osakilpailupäivä välistä kolme viikkoa sitten.

Sen sijaan ennen lauantaita pisteissä toisena ollut Kotilainen ajoi tänään kolmanneksi nopeiten eli on vahvasti kiinni mitalitaistossa sunnuntaina. SM Pro -luokan SM-hopeasta ja pronssista on luvassa sunnuntaina jännittävä taisto, sillä useilla kuskeilla on mahdollisuus sunnuntain kisan perusteella nousta palkintopallille.

Sorilan veljekset Jimi ja Jose kiertävät kisoja koko perheen voimin

Juniorit 1 -luokan kärkeen huristelivat lauantaina kauhajokelaiset veljekset Jimi ja Jose Sorila. Veljekset kilpailevat nyt toista kauttaan niin sprintissä kuin snowcrossissa, tällä kaudella ensisijaisesti sprinttiin keskittyen.

Isä Joona Sorila kertoo, että etenkin nuorempi eli 9-vuotias Jimi on kova jännittämään ennen kilpailuja.

– Virolahdella jännityksen huomasi, mutta nyt saatiin jännitys pois jo ennen kilpailua ja Jimi ajoi luokkansa ensimmäiseksi ja vuotta vanhempi Jose toiseksi, isä-Sorila kertoo.

Ennen lauantaita Jose Sorila oli luokan kokonaispistesaldon johdossa.

Pojat kertovat innoissaan kisapäivästään. Olosuhteet olivat kuulemma hyvät, mutta reitti voisi olla jokusen kilometrin pidempi, jotta pääsisi ajamaan enemmän.

– Oli todella hyvä rata, pojat kiittelevät ja vakuuttavat, ettei rankkakaan vesisade heitä haitannut.

Sunnuntaille poikien suunnitelma on selvä:

– Parantaa ajoaikaa.

Isä paljastaa, että veljekset ovat kovia kilpailemaan keskenään, ja isä saa olla välillä paikkailemassa kelkoista kilvoittelun aiheuttamia kolhuja.

– Toisaalta on hyvä, kun heillä on toinen toisistaan hyvät tasapuoliset treenikaverit kotona.

Kelkkailu on poikien harrastus, mutta koko kuusihenkinen perhe kiertää usein kisamatkoilla mukana. Innostus kelkkailuun tarttui hyviltä ystäviltä.

– Tämä kausi on ollut aikamoista reissaamista halki Suomen, mutta onhan nämä kisamatkat hyvää perheaikaa, poikiensa harrastuksesta silminnähden innostunut Joona Sorila toteaa.

Hän myös kiittelee, että sprintti on mukava matalan kynnyksen laji, jota on helppo tulla kokeilemaan ja kilpailuissa jokainen saa ajaa rauhassa omaa ajoaan kelloa vastaan.

Juoniorit 1 -luokan kolmenneksi ajoi lauantaina Niilo Järvenpää.

Juniorit 2 -luokan voittoon ajoi lauantaina Topias Kulmala, toiseksi Niko Välitalo ja kolmanneksi Vilho Ollikainen. Välitalo oli ennen tätä viikonloppua kokonaispisteissä kärjessä ja Kulmala toisena eli luvassa on jännittävä mestaruustaisto sunnuntaina.

SM-junioreiden viime vuoden mestari Ville Metsoharju ajoi tänään lauantaina nopeimmat kierrosajat. SM-junioreiden toiseksi ajoi lauantaina Joonatan Juntunen, joka johti SM-pistesaldossa ennen tätä viikonloppua,ja kolmanneksi ylsi lauantaina Elias Halonen.

Viime kauden mestarit puolustamassa titteleitään ikämiesluokissa

Ikämiesluokissa eli Masterseissa (40 v. ja vanhemmat) sekä Legendoissa (50 v. ja vanhemmat) viime kauden mestarit lähtevät niin ikään kauden päätöskilpailupäivään puolustamaan titteleitään.

Masterseissa viime vuoden mestari Matti Välitalo johti luokkaansa ennen lauantaita ja ajoi tänäänkin päivän nopeimmat ajat. Toiseksi ajoi lauantaina Jani Lankila ja kolmanneksi Hannu Moilanen.

Legendoissa sen sijaan viime vuoden mestari Petri Partala voitti tänään luokkansa ja oli nopein toisella kierroksella, mutta hän oli ennen tätä päivää kokonaispistesaldossa toisena. Legendojen mestaruudesta ja muista mitaleista tullaankin käymään sunnuntaina tiukkaa taistoa Partalan, Petri Haverisen, Anssi Viskarin ja Petri Monosen välillä. Heistä Viskari ajoi tänään toisella kierroksella nopeimman ajan ja oli kokonaisuudessaan päivän toiseksi nopein ja Mononen kolmanneksi nopein.

Luvassa useita uusia mestareita

Semi-Pro:n voittoon ajoi lauantaina Matias Hakkarainen, toiseksi Erno Pyykkönen ja kolmanneksi Aapo Savolainen. Viime kauden mestari Juho Jurmu nousi tälle kaudelle SM Pro -luokkaan, joten Semi-Pro:ssa on luvassa uusi mestari, eikä tähänastisten osakilpailuiden perusteella ole vielä selvää, kuka se voisi olla.

Jokamiesluokassa niin ikään on luvassa uusi mestari. Mestaruudessa ovat kiinni muun muassa pistetilanteessa ennen tätä viikonloppua kärjessä ollut ja tänään toiseksi ajanut Iivari Klemola. Lauantaina Jokamiesluokan voittoon ajoi Erno Pyykkönen ja kolmanneksi Jari Palhomaa.

Harrasteluokan voittoon ajoi lauantaina Onni Ilvonen, toiseksi Juho Tauriainen ja kolmanneksi Arttu Vesamäki. Harrasteluokan mitalitaisto on vielä ennen päätöskilpailupäivää hyvin auki.

SM Ladyt -luokan viime kauden mestaruus jaettiin Tanja Kaitaisen ja Noora Nummijoen kesken. Nummijoella oli kauden avausviikonloppuna Virolahdella teknisiä ongelmia kelkan kanssa ja hän oli ennen Kiteetä SM-pisteissä vasta seitsemäntenä. Tänään hän kuitenkin oli luokkansa nopein ajaen ensimmäisellä kierroksella toiseksi nopeimman kierrosajan ja toisella kierroksella pohja-ajan.

– Virolahdella oli kelkan ongelmien lisäksi muutenkin tosi huonoa tekemistä itseltäni ja haastava ja epämieluisa rata. Nopeat radat eivät ole vahvuuteni ja lisäksi Virolahdella reitti oli pelottavan jäinen, Nummijoki kertoo.

Tänään lauantaina kisareitti taas oli Nummijoelle paras mahdollinen.

– Nyt olikin vuorostaan teknisesti haastava ja hidas reitti, jolla oli paljon mutkia ja pattia eli täydellinen reitti minulle. Lisäksi kelkka toimi hyvin, Nummijoki iloitsee.

Sunnuntain kilpailua hän odottaa pienellä kauhulla.

– Huomenna voi olla jäisempi reitti, kun tänään satoi koko päivän ja huomenna pakastaa. Lisäksi pitäisi olla todella hyvä tuuri, että olisin huomenna enää mukana SM-mitalitaistossa, kun Virolahdella meni niin huonosti.

Ennen tätä viikonloppua SM Ladyjen kärjessä ollut Kaitainen ajoi lauantaina kuudenneksi. Näin ollen Ladyjen puolella on tarjolla sunnuntaina jännitysnäytelmä, sillä mitalitaistossa ovat mukana Kaitaisen ja Nummijoen lisäksi myös ainakin lauantaina toiseksi ajanut Elina Palojärvi sekä lauantaina kolmanneksi ajanut Susanna Lemström. Ennen tätä viikonloppua Palojärvi oli kokonaispisteissä toisena ja Lemström kolmantena.

Sunnuntain jälkeen selviävät sprintin mestaruudet

Sunnuntaina Kiteellä ajetaan sprinttikauden päätösosakilpailu, jonka jälkeen selviävät kaikkien ajettavien 10 luokan Suomen mestarit/luokkamestarit. Kiteen sprintit ajetaan Tolosenmäen moottoriurheilukeskuksen yhteydessä, ja niiden järjestävänä kerhona toimii Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry.

Suomen Moottorikelkkailijat ry eli SMK ry järjestää enduro- ja sprintkilpailut yhdessä yhteistyökerhojensa kanssa ja toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä. SMK ry:n tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.

Lauantain 17.2.2024 tulokset/joka luokan top3:

Juniorit 1
1. Jimi Sorila (Kauhajoen Moottorikelkkailijat Ry)
2. Jose Sorila (Kauhajoen Moottorikelkkailijat Ry)
3. Niilo Järvenpää (Heinäveden Moottorikelkkailijat Ry)

Juniorit 2
1. Topias Kulmala (Kuusamon Moottorikelkkailijat Ry)
2. Niko Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
3. Vilho Ollikainen (Varkaus Racing Team Ry)

SM-Juniorit
1. Ville Metsoharju (Viitasaaren Lumikot Ry)
2. Joonatan Juntunen (Kainuun Moottorikerho Ry)
3. Elias Halonen (Tuupovaaran Moottorikerho Ry)

Jokamiesluokka
1. Erno Pyykkönen (Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat Ry)
2. Iivari Klemola (Haminan Seudun Moottorikelkkailijat ry)
3. Jari Palhomaa (Mikkelin Moottorikerho Ry)

SM-Ladyt
1. Noora Nummijoki (Kauhajoen Moottorikelkkailijat Ry)
2. Elina Palojärvi (Kemijärven Moottorikerho Ry)
3. Susanna Lemström (Taivalkosken Kelkkailijat Ry)

Legendat
1. Petri Partala (Kuhmoisten Moottorikelkkailijat Ry)
2. Anssi Viskari (Mikkelin Moottorikerho Ry)
3. Petri Mononen (Korpi Racing Ry)

Masters
1. Matti Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
2. Jani Lankila (Kaakkoisrajan kelkkateam ry)
3. Hannu Moilanen (Kuhmon kelkkateam ry)

SM-Pro
1. Saku Niskanen (Ylä-Savon Moottorikerho Ry)
2. Hannu Härkönen (Taivalkosken Kelkkailijat Ry)
3. Jermu Kotilainen (Sonkajärven Moottorikelkkailijat Ry)

Semi-Pro
1. Matias Hakkarainen (Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat Ry)
2. Erno Pyykkönen (Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat Ry)
3. Aapo Savolainen (Korpi Racing Ry)

Harraste
1. Onni Iivonen (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)
2. Juho Tauriainen (Taivalkosken Kelkkailijat Ry)
3. Arttu Vesamäki (Kelkkakunkku Ry)

Kaikki viikonlopun tulokset: https://kelkkatulokset.fi/Kitee2024/

Kauden 2024 kilpailukalenteri

SM Sprint
27-28.1.2024 SM Sprint Virolahti (2 pv)
17-18.2.2024 SM Sprint Kitee (2 pv)

SM Enduro
24.2.2024 SM Enduro Taivalkoski
2.3.2024 SM Enduro Rovaniemi
9.3.2024 SM Enduro Kemijärvi
23.3.2024 SM Enduro Salla

Lisäksi on mahdollisesti tulossa ns. pienen kynnyksen kilpailuja.

Muut tapahtumat:
16.3.2024 Kelekka-ajot Rautavaara

Tervetuloa mukaan seuraamaan moottorikelkkailua!

Yst. terv.
– Suomen Moottorikelkkailijat ry:n tiedotus –