Sprinttiä keväthangilla Kajaanissa

Vähälumiset olosuhteet ovat viime vuosina haitanneet kelkkakisojen järjestämistä, mutta ei tänä vuonna. Kainuun Moottorikerho päätti ottaa kaiken ilon irti kunnon lumitalvesta ja järjestää parin viikon varoitusajalla vielä yhdet keväiset extempore-sprinttikilpailut.

Liki 60 kuskia kilpaili eilen lauantaina Kajaanissa Santamäen moottoriradalla vielä yhden sprinttikilpailun, Kajaanin Pienkone Mk Sprint -kisan. Vaikka aamu valkeni kunnon pakkasessa ja kilpailureitti oli jäinen, koko päivän kirkkaalta taivaalta paistava aurinko pehmensi niin reitin kuin helli järjestäjiä ja osallistujia koko päivän.

– Oli upea keli ja koko päivä sujui mahtavasti: niin kuskeilla kuin talkoolaisilla oli mukavaa, ei sattunut mitään ja lunta tosiaan riitti, iloitsee kilpailun johtaja, järjestävän seuran Ville Schroderus.

Schroderus kertoo, että ajatus vielä yhdestä sprinttikilpailusta heräsi yllättäen seuran toimihenkilöiden keskuudessa pari viikkoa sitten.

– Pari tuntia idean ilmoille heiton jälkeen jo laitoinkin somessa yhteen kelkkaryhmään viestiä, että löytyykö innostuneita kilpailijoita ja löytyihän niitä.

Kilpailun toteutumista saatiin kuitenkin jännittää viime hetkiin asti, sillä tapansa mukaan kilpailijat jättivät virallisen ilmoittautumisen aivan ilmoittautumisajan päättymisen viime hetkiin asti.

– Saimme kuitenkin niin paljon osallistujia, että pystyimme järjestämään kilpailun – siitä iso kiitos tukijoille ja yhteistyötahoille sekä kilpailijoille, jotka tulivat mukaan näin lyhyellä varoitusajalla ja tietenkin kerhomme jäsenille, joiden joukosta löytyi yllytyshulluja vielä yhden kisan järjestämiseen! Schroderus kiittelee.

Niin kuskit kuin järjestäjät osoittivat, että kun puitteet sekä intoa ja tahtoa on, kilpailut saa pystyyn hyvin lyhyessäkin varoitusajassa. Lauantaina kilpailtiin kaikissa sprinttiluokissa paitsi Juniorit 1:ssä.

Kilpailun tulokset löytyvät täältä.

Oululainen Jani Mäntylä, 48, ajoi lauantaina Masters-luokan voittoon. Mäntylä aloitti kelkkailun vasta lähempänä 40 vuoden ikää ja alkoi liki saman tien myös kilpailemaan, ensin Harraste-luokassa, sitten Semi-Prossa ja muutaman Jenkeissä asumansa välivuoden jälkeen Masterseissa.

– Kelkkailu on loistavaa vastapainoa työlle, ja vauhti toki kiehtoo. On myös hyvä, että etenkin enduroa varten on pakko pitää huolta omasta kunnostaan ja syy saada itsensä lähtemään lenkillekin, hän kertoo naureskellen.

Mies ajaa niin sprinttiä kuin enduroa.

– Koen, että olen enemmän enduromiehiä, mutta tulosten perusteella taas sprintissä parempi.

Kuluneena talvena Mäntylän kisakausi meni suhteellisen hyvin, vaikka kausi saikin vähän dramaattisen alun.

– Kisakelkkani paloi juuri ennen kauden alkua, niin jouduin ottamaan uuden kelkan alle ja siinä sitten kesti taas löytää tuntumaa siihen uuteen kelkkaan. Mutta kyllä kausi silti ihan ok hyvin meni.

Mäntylä iloitsi, kun näin huhtikuussa vielä tarjoutui mahdollisuus lähteä kisaamaan.

– Tein vielä viimeisen SM-osakilpailunkin jälkeen kelkkaan muutoksia, niin halusin päästä testaamaan sitä uusilla säädöillä. Kun kelitkin olivat mahtavat ja lunta riitti, niin kelpasi kisata. Ensimmäisellä kierroksella 5,5 kilometrin kisareitti oli vähän liukas, mutta parani siitä toiselle ja kolmannelle kierrokselle. Kiitos Kainuun Moottorikerholle järjestämisestä!

Lauantaina kaikki luokat ajoivat SM-säännöistä poiketen kolme kierrosta, koska osallistujamäärä mahdollisti sen aikataulullisesti.

Kelkkailijoita hellitään tällä kaudella vielä yhdellä kisalla, kun huhtikuun viimeisenä lauantaina on vuorossa Kelkkakunkku Tahkolla.

Lisätietoa Kelkkakunkusta löytyy täältä. Kelkkakunkun ilmoittautuminen päättyy tänään sunnuntaina klo 23:59. Voit ilmoittautua kilpailuun Suomisport-palvelun kautta.